Ortodontik tedavilerin süresi kişinin problemine göre değişiklik göstermektedir. Ancak tedavi süresini hasta yaşı ,düzenli kontroller, hasta uyumu, aparat ve elastiklerin düzenli kullanımı gibi faktörler de etkilemektedir. Basit çapraşıklıklarda tedavi süresi ortalama 10-12 ay gibi bir süre almaktadır. Ancak daha karmaşık ve komplike vakalarda süre 2-3 yıla kadar uzayabilmektedir. Tedavinin tam olarak ne kadar süreceği ancak ortodonti uzmanı tarafından yapılan muayene sonucu belli olacaktır.
Diş yüzeyine yapıştırılan ve braket adı verilen ataçmanlardan faydalanarak yapılan tedaviler oldukça yoğun kullanılmaktadır. Braketlerin seramik, metal, kapaklı ,kapaksız ve dişlerin iç yüzeyine yapıştırılabilen birçok formu mevcuttur. Braketlerin çeşidi hekimin tercihi ilk planda yer almak üzere hastanın taleplerinide karşılamalıdır. Braket çeşitlerinin birbirine göre avantaj veya dezavantajları hekim tarafından hastaya detaylı anlatıldıktan sonra braket seçimi yapılacaktır.
Ortodontik tedavi yaptırmak isteyen birçok bireyin aklına ilk gelen sorulardan birisi tedavi maliyetleri olmaktadır. Ancak tedavi maliyetleri konusunda muayene etmeden net olarak rakam vermek oldukça yanıltıcı olmaktadır. Tedavi ücretleri bireyin probleminin şiddeti, talep edilen braket çeşidi veya tedavi süresi gibi birçok faktöre göre değişiklik gösterecektir. Bu durumda ücret bilgisi ortodonti uzmanının muayenesi ardından netleşecektir.
Girintili çıkıntılı bir yüzeyin temizliği mekanik olarak bakıldığında düz bir yüzeyin temizliğinden daha fazla özen istemektedir. Teller ve braketlerin olduğu diş yüzeylerini de yiyecek artıklarının kolayca tutunabileceği girintili bir yüzeye benzetmek yerinde olacaktır. Dolayısıyla tedavi süresinde (öncesinde ve sonrasında da) hastalar doğru gıdalar ile beslenir ,düzenli diş fırçalar ve ağız bakımı için gerekli ara elemanları (diş ipi, ağız gargarası ,ağız duşu v.s.) normale göre daha fazla kullanır ise tedavi sonrası çürük ile karşılaşma riskleri oldukça düşüktür.
Tel tedavisinin başlangıç aşamasında braket adı verilen ataçmanlar diş yüzeyine özel yapışkanlar ile yapıştırılmakta, hareketli apareyler hasta için uyumlu olduklarına emin olunarak ağız içine denenmektedir. Bu işlemler sırasında hastanın ağrı veya acı yaşaması gibi bir durum söz konusu değildir. Kemik içi vida gibi invaziv işlemler planlandığında ise gerekli işlemler sonucu hastaların acısız ne konforlu işlem yaptırması mümkündür.
Tedavi seansları sonrasında diş hareketleri oluşturmak için yapılan işlemler ilk aşamalarda bireylerin yemek yerken ağrı , baskı, dişlerinde oynama gibi hisler yaşamasına sebep olacaktır. Ancak bu durumların hepsi en fazla bir hafta sürecek ve tedavi süresinde hayatı olumsuz etkileyecek ciddi boyutlara ulaşmayacaktır.
Doğru fırçalama ile braket çevresinde yiyecek birikiminin engellenmesi ile asla dişlerde braket izleri kalmayacaktır.
Tedaviler sırasında Dişlerin fırçalanması için özel geliştirilmiş ortodontik fırçalar ve ara yüz fırçaları doğru temizlik için çözüm ortağı olmaktadır . Her yemek öğününden sonra olmak üzere günde en az üç kere hekiminiz tarafından anlatılan etkin fırçalama tekniği ile doğru temizliğe ulaşmak mümkündür. Ayrıca emin olunamayan durumlarda plak boyama tableti adı verilen ve kalan yiyecek artıklarını boyayarak hastalara işaret veren yardımcı ajanlar kullanılabilir.
Yirmi yaş dişlerinin çıkması her hasta için ortodontik tedavi sonrasında dişlerin bozulmasına kesin sebep olarak gösterilecek bir faktör değildir. Ancak yirmi yaş dişleri için yeterli yer yok ise ve dişlerin sürme açıları olası yer darlığı ve dişlerde bozulmaya sebep olarak görülüyor ise erken dönemde çekimleri planlanabilir. Tedavi sonrası hekim takipleri oldukça önemli hale gelmektedir
Aktif ortodontik tedaviler sırasında dişlerin hareketleri için fizyolojik olarak seanslar arasında 4-6 hafta olması ideal olacaktır. Tedavilerin öngörülen zamanda hedeflenen sonuçlara ulaşarak sonuçlanması için kontrolleri aksatmamak oldukça önemlidir.
Aktif tel tedavinizin bitimini takiben pekiştirme adını verdiğimiz pasif aşama başlayacaktır. Bu aşama aktif aşamaya göre daha kolay , konforlu ve güzel gülüşlere sahip olduğunuz, çekinmeden doya doya güldüğünüz bir dönemin başlangıcıdır.
Ortodontik tedavi ile sonrasında yeni konum ve pozisyonda yerleşen diş ve çenelere çevre yumuşak dokuların adapte olması biraz zaman almaktadır. Ayrıca dişlerin kemik içinde hareket ettiği düşünüldüğünde ilgili kemiklerin son konumda kalifiye olması(sertleşmesi), zaman içerisinde olmaktadır. Dolayısıyla dişlerin eski haline dönme eğilimi vardır. Bu eğilimin önüne geçmek ve tedavi sonrasında kalıcı sonuçlar elde etmek için yapılan sabit ve hareketli retainer gibi pekiştirme apareylerin hekimin önerisi doğrultusunda kullanılması çok önemlidir.