İçindekiler
İçindekiler
- Ortognatik Cerrahi
- Ortognatik Ortodonti Tedavi Nedir?
- Ortognatik Ortodonti Tedavi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
- Ortognatik Ortodonti Tedavi Avantajları
- Ortognatik Ortodonti Tedavi Süreci Nasıldır?
- Ortognatik Ortodonti Cerrahi Sonrası İyileşme
- Ortognatik Ortodonti Tedavi Fiyatları
- Ortognatik Cerrahi Tedavisinde Yaşananlar
- Ortognatik Cerrahi Bursa
Ortognatik Cerrahi
Halk arasında çene cerrahisi olarak da bilinen ortognatik ortodonti tedaviler, ortodonti ile çene cerrahinin bir arada çalışması ile ortaya çıkan bir tedavi türü olarak söylenebilir.
Hastanın bazı durumlarında bu tedavi yöntemleri gerekli olabilmektedir. Özellikle sadece ortodontik tedavinin yetersiz olduğu durumlarda uzmanlar tarafından bu yöntem tavsiye edilmektedir.Sadece tel tedavisi veya sadece ameliyat ile tedavi yerine ikisinin bir arada uygulandığı bu yöntemler ile günümüzde oldukça kaliteli sonuçlar ortaya çıkmaktadır.
Bu bakımdan özellikle çene bozuklukları, dolayısı ile diş dizimi ile ilgili bozukluklar yaşayanların tedavileri ortognatik ortodonti ile yapılmaktadır.
Ortognatik Ortodonti Tedavi Nedir?
Çene cerrahisi olarak adlandırılan ortognatik cerrahi nedir? Bu tedavi türü, diş kapanış sorunları, ısırım sorumları, alt ve üst çenenin uyum sorunları gibi durumlarda ortodontist ve cerrahların ortaklaşa uyguladığı tedaviler olarak bilinmektedir.
Hasta sadece görüntü ile ilgili problem yaşıyor olabilir veya görüntü normalken çene bozukluklarından kaynaklı olarak beslenmede sorun yaşıyor olabilir. Bu alanlarda tek bir yöntem tedavi için yeterli olmamaktadır. Burada da söz konusu tedavi yöntemi ile kesin sonuçlar ortaya çıkmaktadır.
Bu anlamda ameliyat ve teller veya şeffaf plaklar kullanılarak bu tedavi yönteminin sağlandığı söylenebilir. Bu şekilde her iki yöntem de kullanılarak cerrahi alanda ve ortodonti alanında daha kesin ve net sonuçlar elde edilmekte, hasta memnuniyeti yüksek oranda sağlanmaktadır.
Ortognatik Ortodonti Tedavi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Genel anlamda ortognatik cerrahi ortodonti tedavisi, sadece cerrahi çözümlerin veya sadece ortodonti çözümleri ile ilerlenemediği durumlarda tercih edilmektedir. Bunun bir sonucu olarak birlikte çalışan bu alanın hastaya sunduğu sonuç, oldukça kaliteli ve eski durumları içermeyecek şekilde olacaktır. Ortognatik tedavinin genel olarak tercih edildiği durumlar şunlar olarak söylenebilir;
- • Alt veya üst çenenin ön, geri, sağ veya sol taraflarda olduğu durumlarda,
- • Alt veya üst çenede gelişim geriliği var ise,
- • Isırma ve yemek ile ilgili fonksiyon bozuklukları var ise,
- • Alt çene ve üst çenedeki dişlerin birbirinde değmediği durumlarda,
- • Çenede şekil bozukluğu veya çene ucunun önde veya geride olduğu durumlarda,
- • Elmacık kemiklerinin olması gerekenden daha küçük, büyük, ayrık veya yakın olduğu durumlarda,
- • Çene durumu nedeni ile solunum probleminin yaşandığı durumlarda,
- • Üst diş etlerinin belirgin olduğu durumlarda,
- • Uyku apnesi gibi sorunların mevcudiyeti durumlarında,
Ortognatik cerrahi tedavileri uygun görülmektedir. Bu kapsamda hasta öncelikle tel tedavisi görmekte ve ardından düzgün bir kapanış için ameliyat sürecine girmektedir. Ameliyattan sonra ise belirli kontrol ve tedavi süreçleri bulunmaktadır.
Ortognatik Ortodonti Tedavi Avantajları
En fazla orantılı yüz yapısı ile ilişkilendirilen bu tedavi süreci, kişinin ağız yapısının standartlar çerçevesinde düzenlenmesine ve ağız içi sorunlarının giderilmesine de yardımcı olmaktadır. Bu kapsamda sorunda karşılık pek çok avantajı da mevcuttur.
Öncelikle bozuk diş yapısı söz konusu ise dişlerin doğru şekilde sıralanmasına yardımcı olmaktadır. Bunun dışında tel tedavisi ile düzelmeyen diş ve çene yapılarının da düzelmesini sağlamaktadır.Ortognatik Ortodonti aynı zamanda çenenin yanlış konumlandığı durumlarda bunu düzeltirken çiğneme ve konuşma bozukluklarının da önüne geçmektedir ve diş, çene, ağız orantısının sağlanmasına yardımcı olmaktadır.
Tüm bunlar ile kişinin sahip olmak istediği estetik görüntü ve sağlıklı bir ağız yapısı, uzmanların iş birliği ile sağlanmaktadır.
Ortognatik Ortodonti Tedavi Süreci Nasıldır?
Bu süreçte öncelikle hastalığın nedenleri ve çözüm yöntemleri planlanarak işe başlanmaktadır. Bu esnada hastanın ağız içi ölçüleri alınmakta, röntgen çekilmekte ve gerekli ölçümler ile hazırlanan plan hastaya sunulmaktadır.Plan doğrultusunda genel olarak hastalar 12 ila 36 ay kadar bir süre ortodonti tedavisi görmektedirler. Bu tedavi esnasında ortodontistin belirleyeceği tel tedavisi veya şeffaf plak tedavisi uygulanabilmektedir.
Gerekli süreç tamamlandıktan sonra ameliyat sürecine geçilmektedir. Hastanın sorunu ile paralel olarak çenenin konumu değiştirilmekte ve olması gereken noktaya getirilmektedir. Genel anlamda ameliyat sürecinden sonra da ortognatik ortodonti tedavilerinde bir ila iki sene arası tel veya plak tedavisine devam edilmektedir.
Ortognatik Ortodonti Cerrahi Sonrası İyileşme
Ameliyat sonrasında genelde hastalar çok sıkıntı yaşamadan belirli bir süre içerisinde günlük hayatlarına dönebilmektedirler bu süreç içerisinde sorun yaşanmaması için ağrı kesici ve antibiyotikler reçete edilebilmektedir.
Ameliyat günü de beslenme başlatılmaktadır. Fakat ilk gün sıvı gıdalar alınmasına özen gösterilmelidir. Katı gıdalara geçiş, doktor tarafından hastanın iyileşme seyrine göre belirlenmektedir. Genel anlamda hastalar ameliyat sonrası yaklaşık 6-8 hafta içerisinde günlük yaşamlarına dönebilmektedirler.
Ortognatik Cerrahi Alt Çene
Ortognatik Ortodonti alanında yapılan cerrahi müdahalelerde genel olarak üç farklı ameliyat çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de alt çene operasyonlarıdır ve alt çenenin konumunun yanlış olduğu durumlarda uygulanmaktadır. Alt çene cerrahisi işlemlerinde çenede tıbbı kesilerin oluşturularak alt çenede korunması gereken sinirlerin belirlenmesi ile bu sürece başlanmaktadır. Ardından gerekli konumlandırma yapılmakta ve ayrılan kemikler, tıbbi anlamda planlanan şekilde tekrar birleştirilmektedir.
Ortognatik Cerrahi Üst Çene
Üst çene operasyonlarında da ortognatik cerrahi riskleri oluşmaması için his veren damarlar mikroskobik cihazlar ile korunarak işlem gerçekleştirilmektedir. Bu süreçte yine gerekli kesiler ile üst çene yapısı düzeltilmektedir. Üst çene operasyonlarında da eğer burunda eğrilik gibi durumlar mevcutsa, burun ucu değişiklikleri de ameliyat esnasında gerçekleştirilebilmektedir.
Ortognatik Cerrahi Isırma Bozukluğu
Isırma bozuklukları alt ve üst çenenin birbirleri ile uyumlu olarak konumlanmaması sonucu ortaya çıkan ve ortognatik ortodonti alanının ilgilendiği bir sorun olarak belirlenmektedir. Bu kapsamda bu durum tedavi edilmediğinde diş sorunları ile karşılaşılması ve ilerleyen zamanlarda da yeme, çiğneme ve konuşma bozukluklarının meydana gelmesi muhtemel olmaktadır. Bu sorunun tedavisi de üst çene veya alt çenenin yeniden konumlandırılması ile gerçekleşmektedir.
Ortognatik Cerrahi Çene Ucu
İz kalmadan yapılan bu işlem de çene ucunun çok büyük veya içeride olduğu durumda uygulanmaktadır. Yapılan kesi ile diş kökleri korunarak, çenedeki kemik olması gereken hizaya getirilmekte ve sabitlenmektedir. Bu şekilde de çene ucu istenen boyuta getirilebilmektedir. Bu yöntem hem estetik görünüm adına hem de alt çene yapısının korunması adına uygulanmaktadır.
Ortognatik Ortodonti Tedavi Fiyatları
Çok uzun soluklu bir süreç olduğu için bu tedavi ile ilgili olarak net bir fiyat bilgisi sunmak çok da mümkün olmamaktadır. Bu anlamda ortognatik ortodonti fiyatları hastanın talepleri, hastalığın durumu ve tedavi süresi ile paralel olarak değişiklik göstermektedir. Bu nedenle net bir fiyat bilgisi almak için muayene olarak uzmanlarımız ile görüşmeniz yerinde olacaktır.
Ortognatik Cerrahi Tedavisinde Yaşananlar
Ortognatik cerrahi, diş hekimliğinin en karmaşık ve en kompleks tedavi yöntemlerindendir. Hastalarımızın dişsel sorunlarının yanında iskeletsel problemlerinde eşlik etmesi durumudur. Tedavi süreci aşağıdaki şekilde işlemektedir.
- • Hastanın ortognatik cerrahi açısından değerlendirmesi yapılır. Kamufulaj tedavisi ile sorunun giderilip giderilmeyeceğine karar verirlir.
- • Ortognatik cerrahiye karar verilmesi durumunda ortodonti uzmanı öncelikle diş dizilimlerinin düzenlenmesi için ortodontik tedaviye başlar.
- • Ameliyatın tek çene mi yoksa çift çene mi olacağı ortodontistin ölçümleri sonrasında karar verilir.
- • Diş dizilimi tamamlandıktan sonra cerrahi işlem, ortodonti uzmanının yaptığı planlama doğrultusunda cerrah tarafından gerçekleştirilir.
- • Ameliyat sonrasında hastalarımızın üç ay kadar yumuşak yiyecekler ve sıvı ile beslenmek zorundadırlar.
- • Operasyon sırasında takılan sabitleme plakları ortodontist gözetiminde çıkarılır ve ortodontik pekiştirme tedavisine başlanır
- • Ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır.
- • Başlangıç ve tedavinin tamamen bitişi arasındaki süre 3 seneyi bulabilmektedir.
Ortognatik Cerrahi Bursa
Ortodonti alanında uzun yıllardır hizmet vermekte olan Dr. Dt. Canan Çolak bu alanda tedavi planlaması yapan Bursa’daki az sayıdaki ortodontistlerdendir. Bu anlamda sizlere sunduğumuz ortogatik ortodonti hizmetimiz ile hem yeme ve konuşma zorluklarınızı önüne geçebilir hem de ciddi manada yüz orantınızda değişiklikler yapma imkânına sahip olabilirsiniz. Bu anlamda ortognatik ortodonti tedavilerine ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bizlerle iletişime geçebilirsiniz.