Diş Teli Temizliği
Dilerinde yamukluk ve çarpıklık gibi sorunlar olanların kullandığı diş tellerinin belirli zamanlarda temizliğinin yapılması gerekmektedir. Bu anlamda diş teli temizliği yapılırken kişinin bilmesi ve dikkat etmesi gereken pek çok nokta bulunmaktadır.
Diş telini takan ve takibini geçekleştiren ortodontist, diş teli kullanırken dikkat etmeniz gereken şeyleri sizler ile paylaşacak ve bu konu hakkında belirli zamanlarda kliniği ziyaret ederek diş telinin temizliği ile ilgili olarak dişlerinize ve tellerinizin durumuna bakmak isteyecektir.
Bu anlamda diş telleriniz ve diş temizliğiniz ile ilgili bilgi almak için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.
Diş Teli Temizliği Neden Önemli?
Normalde diş bakımı sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa yapılmakta ve bu orta sert bir fırça yardımı ile gerçekleştirilmektedir. Fakat kişi diş teli kullanıyor ise, diş temizliği ve tel temizliği daha zorlu hale gelebilmektedir. Çünkü özellikle diş telinde bulunan braketler, diş ve tel arasında yemek artığı ve bakteri birikmesine neden olabilmektedir.
Eğer diş teli tedavisi esnasında diş temizliğine ve tel temizliğine özen gösterilmezse, dişlerde çürümeler, ağız kokuları, ağrılar vb. istenmeyen sonuçlar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle kesinlikle her gün düzenli şekilde ağız ve diş teli bakımının gerçekleştirilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Bu anlamda diş teli bakımı için dikkat edilmesi gereken yöntemler bulunmaktadır. Bunun için öncelikle kullanılacak farklı temizleme aletleri bulunmaktadır. Özellikle küçük yerlere erişim sağlanması için kullanılan ara yüz fırçası veya diş ipleri, doktorunuzun sizlere önereceği temizlik aletleri arasında yer almaktadır.
Diş Teli Varken Diş Nasıl Fırçalanmalı?
Eğer diş teli ve diş temizliğinde fırça kullanımı tercih ediliyorsa burada fırçanın cinsi ve kullanımı adına dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Öncelikle diş teli kullananlar için diş fırçası önerilerine bakılacak olursa küçük başlıklı, düz ve yumuşak kıllı fırçaların kullanılması kesinlikle yerinde olacaktır.
Bu anlamda söz konusu fırçayı edindikten sonra fırçalama hareketleri de diş teli temizliğinde önemlidir. Fırçanın sadece yumuşak kısımlarının dişler ile temas etmesine özen gösterilmelidir. Bu kapsamda sabah ve akşam olacak şekilde günde iki kez, doktorun önerdiği yönergeler izlenerek ortodontik fırçalama adı verilen yöntem ile, yukarıdan aşağı ve yumuşak hareketler ile fırçalama işlemi gerçekleştirilmelidir.
Diş Teli Temizliği İçin Neler Kullanılabilir?
Diş telini ve dişleri temizlerken sadece diş fırçası kullanımı maalesef yeterli olarak görülmemektedir. Bu anlamda fırça ile kullanılan ve diş teli temizliği seti olarak da adlandırılabilecek olan pek çok temizlik malzemesi bulunmaktadır. Bu anlamda fırça başta olmak üzere kullanılabilecek diş teli temizleme malzemeleri aşağıdaki gibidir;
Diş İpi
Diş teli ve diş temizliğinde fırçadan sonra uygulanacak olan bir diğer malzeme de diş ipidir. Bu kapsamda diş ipi özel olarak diş hekimi tarafından önerilecektir ve diş teli kullananlara özel olarak üretilen sert uçlu diş iplerinin kullanılması tavsiye edilecektir.
Diş ipini kullanırken braketlere zarar verilmemesi önemlidir. Braketlerin etrafı temizlenirken oldukça nazik davranılmalıdır. Bu şekilde derinlemesine bir diş temizliği ve diş teli temizliği gerçekleştirilebilmektedir.
Arayüz Fırçası
Diş fırçası ile etkin bir temizlik sağlanamıyorsa kullanılabilecek bir diğer malzeme de arayüz fırçasıdır. Bu kapsamda arayüz fırçası dar ve küçük uçludur. Diş fırçasının giremediği alanlara, tellerin arasına girebilmektedir. Genellikle fırça ile temizlik yapıldıktan sonra ek temizlik olarak uygulanır ve günlük olarak kullanılabilir. Arayüz fırçasının kullanımının ardından da diş ipi tercih edilebilmektedir.
Ağız Çalkalama Suyu
Diş teli ve diş temizliğinin son aşaması olarak da ağız çalkalama suları oldukça etkili özellikler göstermektedir. Ağız içerisinde diş aralarında ve diş tellerinin arasında kalan küçük parçaların da dişlerden uzaklaştırılmasını sağlamaktadır. Bu anlamda günde iki kez diş teli fırçalaması, diş ipi kullanımı ardından ağız çalkalama suyu ile son aşamanın tamamlanması sağlıklı bir şekilde diş telinin temizlenmesi için tel kullananlara yardımcı olacaktır.
Diş Telinin Doğru Temizlendiğinden Nasıl Emin Olunur?
Zaman içerisinde tel bakımının doğru yapılıp yapılmadığı ağız içinden ve dişlerin durumundan belli olacaktır. Eğer dişlerde ağrı hissediliyor, çürümeler, lekelenmeler ve artıklar görünüyorsa bakım yeterli olmuyor denebilir. Bu durumda uzman diş hekimlerimiz ve ortodontistlerimiz ile sizlere diş teli temizliği konusunda yardımcı olmaktayız. Eğer bakımınızın yeterli olmadığını düşünüyor veya öneriler almak istiyorsanız bizlere ulaşabilirsiniz.
Ortodontist Bursa
Ortodontist Bursa, Kliniğimizde Ortodonti Uzmanı Canan Çolak hasta kanulu yapmaktadır.
Yorum Yaz